Очаква се вдигане на данъци и осигуровки в България

https://zdravni.eu/wp-content/uploads/2020/11/1_D0BFD0B0D180D0B8-4.jpg

В краткия доклад на Международния валутен фонд за мерките, предприети от България за борба с икономическото въздействие на коронавируса, според мен, се съдържа препоръка между редовете за увеличаване на данъците и осигурителните вноски, за да се компенсират направените вече разходи за увеличаване на пенсиите, социалните плащания и някои други плащания. Това каза икономистът Иванина Манчева пред „Bloombergtv„.

Икономистът направи коментара си по повод скорошна оценка на МВФ за случващото се у нас и мерките, които се взимат срещу коронакризата.

Друга тема, на която гостът се спря, е Бюджет 2021 г.

„От деветдесетте години на миналия век България много рядко е имала толкова големи дефицити, колкото е заложеният в Бюджет 2021 г. Това е и една от причините бюджетът за следващата година да бъде най-лошият от четвърт век насам“, посочи Манчева.
реклама

На въпрос на водещия защо според нея българският бюджет за 2021 г. е „най-лошият от четвърт век насам“, Манчева отговори, че „на първо място размерът на дефицитите не съответства на мащаба на кризата според собствените прогнози на правителството“.

„Аз си направих труда да направя съпоставка с мащаба на кризата 1999 г. и следващите и много рядко сме имали толкова големи дефицити“.

Според нея има и друга причина – че голяма част от еднократните разходи, които в момента се залагат, много трудно ще бъдат върнати обратно, като намаленото ДДС например, обясни Манчева.

Някои от мерките, които са предложени да бъдат финансирани по фонда за възстановяване на Европейския съюз, трябват да бъдат финансирани от държавния бюджет, тъй като не са еднократни усилия, които да са свързани с преструктуриране на икономиката. Конкретно имам предвид едни средства, които са отделени по линия на социалната политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *